Яка доля профорганізації в об’єднаній громаді?

Яка доля профорганізації в об’єднаній громаді?У Соколівській сільській раді завжди була сильна профспілкова організація. Сьогодні на її базі утворилася об’єднана територіальна громада. Яка ж доля чекає на профспілкову організацію у новій структурі? Якщо слідувати логіці, то вона має теж об’єднатися у потужну захисну силу. Якщо це один колектив, то одноосібників не повинно бути, щоб не вийшло так: хто в ліс, а хто по дрова. На сьогодні міцний і надійний фундамент, який заклала діюча профорганізація, є, а далі все залежить від розуміння тих, хто вливається у нову структуру.

Голова профкому Валентина Калабанова підтверджує: профорганізація дієва, її діяльність помітна, колективний договір виконується. «Хто б не звертався до профкому, питання вирішуються. Фінансів, звісно, небагато, тож використовуємо їх раціонально. Обов’язково виділяємо кошти на відзначення свят. Надаємо матеріальну допомогу при виході на пенсію. Коли потрібна більш суттєва допомога, звертаємося до сесії сільської ради і депутати приймають рішення. Тобто, у будь-якому випадку не залишаємо спілчан сам-на-сам із проблемами. Колектив наш дружний, конфліктів немає, керівник із розумінням ставиться до діяльності профорганізації, в особі профкому бачить помічника. Питань, якими опікується голова громади, надзвичайно багато, в першу чергу забезпечити її життєдіяльність, а профком бере на себе соціально-побутовий бік життя колективу, може дійти до кожної людини. Сприятлива атмосфера у колективі – це результат тандему керівництва громади і профкому. На жаль, не можемо «розігнатися» на поїздки за маршрутами вихідного дня, тому виїжджаємо лише на природу: неподалік облюбували гарну місцину на березі річки й там відпочиваємо. До обласного музично-драматичного театру їздимо індивідуально. Нам приємно, що жителька Соколівського Галина Коряк брала участь у ремонті цього закладу. Вона отримала державну нагороду за якісне виконання малярних робіт і з цієї нагоди ми її привітали. Я тільки за збільшення членства, тоді й можливості її зростуть».

Погляд на профспілки голови об’єднаної територіальної громади Інни Завірюхи позитивний. Знає її можливості і роль у житті людини, наприклад, під час скорочення, переведення на іншу посаду. І на нинішній посаді свою думку не змінила: профспілкова організація повинна бути однозначно. Хоча у її існуванні в першу чергу мають бути зацікавлені працівники, а не роботодавець, бо це їхній захист. У сільській раді завжди була профорганізація і ніколи ні в кого з працівників не виникало питання про вихід із неї. Звісно, буде добре, якщо до діючої профорганізації увіллються працівники сільрад довколишніх сіл, адже це вже один колектив, у якому і радість, і проблеми, і біди треба вирішувати разом.

На думку голови Кіровоградського райкому профспілки працівників держустанов Олени Турчанової, у Соколівській об’єднаній громаді саме на часі визначитися із членством у профспілці тих сіл, які увійшли до її складу. «Райком профспілки націлює на те, щоб профспілкові організації залишалися на місцях і входили у районну організацію. Це принципове питання, тому що у кожній сільській раді, яка приєдналася, залишається трудовий колектив з усіма своїми проблемами, і бажано, щоб там діяла профорганізація чи профгрупа. Ми звернулися у ці сільради з проханням: розглянути таку можливість. Плануємо виїздити у кожну сільраду, щоб на місці пояснювати переваги профспілкового членства. Не хочеться, щоб у зв’язку з реорганізацією розпадалися профорганізації. У такому ж напрямку працюємо і з іншими сільськими радами, які є спроможними для об’єднання у цьому році: Аджамською, Великосеверинівською і Первозванівською». Олена Турчанова високо оцінює діяльность первинної профорганізації Соколівської сільради, зокрема її голови. Це відповідальна, скрупульозна, дисциплінована людина, яка багато років на совість виконує громадську ділянку роботи, тому на базі цієї сільради можливе утворення об’єднаної профорганізації.

На пульсі тримає руку й обком профспілки працівників держустанов -підтримує реформи з децентралізації влади і утворення територіальних об’єднаних громад (ОТГ). Підтвердив це з перших кроків, коли провели заходи з цих питань в окремих районах. Співпрацюємо з Асоціацією міст України, з координаторами проекту «Пульс», Центру розвитку місцевого самоврядування. Який результат?

За словами голови обкому профспілки Віктора Федотова, на жаль, не всі керівники ОТГ йдуть назустріч. «Кому потрібен зайвий клопіт? Але ж мета у нас одна - наблизити центри надання послуг до людей! У нас таке відчуття, що навіть У деяких ОТГ керівники перебувають у постійному виборчому процесі й не можуть з нього вийти. Говорять одне, а роблять навпаки. Досить процитувати керівника Бобринецької ОТГ: «Як керівник, люблю, щоб профком приходив з ідеями і пропозиціями. Це нормально, адже голова профкому краще бачить, чим живе колектив, чиєсь невдоволення. І ці думки він, як зв’язковий між людьми і роботодавцем, має приносити й відстоювати у кабінеті керівника. Я визнаю опонента, який має свою позицію. Є такі керівники, які бояться, ігнорують профспілку – це не цивілізовано, щоб у начальника, як кажуть, не було запаморочення від влади і «не виростала» корона, потрібен громадський контроль, який і забезпечить профспілка. Гарно сказано, а от профорганізації у цій ОТГ немає.

Ситуація парадоксальну: коли в ОТГ додатково увійшло 250 людей, а штат збільшили в 5 раз. Мабуть, на часі будуть і скорочення, і звільнення. Хто захистить працюючих? Сам керівник? Конфлікти в ОТГ вже є і вони перекреслюють зроблене. Шляху назад немає. На думку Віктора Федотова, як в ОТГ, так і в профорганізаціях повинні бути істинні лідери. Вони є і проявляють себе. «Це, зокрема відстежуємо по Соколівській ОТГ, де є розуміння, того, що роблять і в ім´я чого. З ними – працювати – одне задоволення. Наше бачення – об’єднана профспілкова організація ОТГ з виходом на райком профспілки, а це: єдиний колдоговір, чітке планування напрямків діяльності, правове і методичне забезпечення обкомом профспілки, надання організаційної й фінансової допомоги, супровід президією обкому усієї діяльності первинної профорганізації, як першопрохідця в області».

Марія Іванова

 

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.

Найменування профспілки скорочено:
Українською мовою – ППДУУ
Російською мовою – ПРГУУ
Англійською мовою – SEUU