Інформація про робочу зустріч голови Профспілки працівників державних установ України з Міністром Кабінету Міністрів України

28 вересня п. р. відбулася робоча зустріч Голови профспілки Юрія Піжука з Міністром Кабінету Міністрів України Олександром Саєнко.
Під час зустрічі обговорювалось ряд актуальних питань пов’язаних із реформуванням державної служби. Зокрема, Голова профспілки зазначив, що новий Закон України «Про державну службу» був прийнятий і вступив в силу з 1 травня 2016 року, виключно через наявність політичної волі керівництва держави. Цей крок був зроблений цілком свідомо, оскільки від нього залежить успішність решти реформ.
Голова Профспілки висловив думку про те, що працівники органів виконавчої влади з розумінням поставилися до цього «політичного кроку», незважаючи на те, що закон фінансово був підкріпленим не в повній мірі.
Як позитив Юрій Піжук зазначив, що Урядом України дійсно, в надзвичайно короткі строки, проведено значну роботу по впровадженню в життя нового Закону України «Про державну службу». Сьогодні практично сформовано всю підзаконну нормативну базу, яка б деталізувала положення закону для його практичного застосування
Разом з тим, Юрій Піжук надав Міністру Кабінету Міністрів України розгорнуту інформацію щодо недостатнього обсягу фонду оплати праці впродовж 2016 року, через що, державні службовці вимушені терпіти грубі порушення своїх трудових прав. 
Як приклад, Олександру Саєнко була надана оперативна інформація регіональних організацій Профспілки станом на 1 вересня про заборгованість, у Івано-Франківській області – 10 мільйонів 594 тисяч гривень; Хмельницькій області - 9 мільйонів 610 тисяч гривень; Львівській області – 9 мільйонів 543 тисяч гривень; Черкаській області – 2 мільйон 505 тисяч гривень, а також поінформовано, що в інших регіонах України станом на 1 вересня є кредиторська заборгованість, яка погашається коштами жовтня місяця, що призводить до затримки виплати заробітної плати до 3-х тижнів. 
Голова Профспілки зазначив, що набуває системного характеру практика надання «примусових» відпусток без збереження заробітної плати та переведення працівників на роботу у режимі неповного робочого часу, невиплати вчасно допомоги на оздоровлення під час надання щорічних відпусток, виплати відпускних коштів частинами. 
Існуюча наразі ситуація стосовно оплати праці державних службовців є вкрай критичною і негативно впливає на сприйняття ними суті реформи державної служби, що є неприпустимим. 
Олександр Саєнко повідомив Голову Профспілки про те, що питання оплати праці працівників органів виконавчої влади є на особистому контролі Голови Уряду і про те що Уряду відомо про критичну ситуацію, що склалася з фінансуванням видатків на оплату праці у 2016 році в тому числі і завдяки чіткій і небайдужій позиції Профспілки працівників державних установ України. Запевнив, що всі надані матеріали щодо порушення трудових прав будуть доведені до відома Прем’єр міністра України.
Міністр Кабінету Міністрів України висловив слова вдячності за конструктивність проведеної зустрічі і ще раз підкреслив важливість піднятих Профспілкою питань, які мають бути винесені на обговорення на наступне засідання Кабінету Міністрів України. Олександр Саєнко наголосив на тому, що Урядом будуть прийняті всі необхідні рішення щодо врегулювання ситуації, що склалася з фінансуванням видатків на оплату праці у 2016 році
Віктор Федотов
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.

Найменування профспілки скорочено:
Українською мовою – ППДУУ
Російською мовою – ПРГУУ
Англійською мовою – SEUU