До великого плавання – готові

До великого плавання – готовіЯк би хто не сприймав процес децентралізації влади, він невідворотній і де на «ура», а де зі скрипом він рухається вперед. Важливо зрозуміти цю реформу і, як кажуть, вчасно «вскочити у вагон», та знайти своє місце у цьому процесі, в т.ч. і профспілкам. Соколівська сільська рада Кіровоградського району уже визначилася із створенням об’єднаної громади – залишився останній штрих: провести вибори. Роздумами про готовність номер 1 ділиться голова сільської ради Інна Завірюха.

- Ми пройшли етап формування громади, всі рішення сесій прийняті, дали погодження на об’єднання ще чотири сільради – Іванівська, Карлівська, Назарівська і Вишняківська з адмінцентром у Соколівській сільраді. Так склалося географічно: усі ці села розташовані на одній трасі. Лише Назарівка – осторонь, але ми плануємо навіть в цьому році зробити білий варіант дороги, щоб, коли запрацюємо з новим бюджетом об’єднаної громади, мати сполучення.

- Як виникла ідея об’єднатися?

- Ця ідея виношувалася давно. Загалом у районі ці процеси відбуваються бурхливо. У нас все відбулося спокійніше і простіше: географія допомогла. Було два варіанти: або ми об’єднаємося самостійно, або нам продиктують схему «зверху». Можливо, приєднали б до обласного центру, але там ми могли б розчинитися. Ми вибрали перший варіант. Чи виграємо економічно? Звісно, частина податків повертатиметься, але ж зростуть і видатки. (На утримання перейдуть заклади освіти, культури, медицини). Буде й субвенція, але, як відомо з практики, не стовідсоткова. Тобто, будемо дофінансовувати. А нам потрібно не тільки утримувати громади, а й розвивати, ми тільки з цією метою об’єднуємося, щоб поліпшувати і стан закладів, і життя людей. Якщо в Соколівському клуби і ФАПи відремонтовані, то в сусідніх селах треба ще докласти рук. У нас уже масштаби будівництва, а у сусідів – треба підтримати те, що є. Така перспектива мене не пригнічує. Ми краще будемо розвивати ці села, ніж нас поглине якась інша громада.

- Як сприйняли громади такий варіант реформування?

- По-різному. Це було півтора роки роботи усіх сільських голів громад. Люди побоюються, бо згадують укрупнення колгоспів, коли була центральна садиба і відділки – пасинки. Мовляв, за кожною довідкою доведеться їхати у Соколівське. Проводили збори, пояснювали, що діятиме центр надання адмінпослуг, а в кожному селі працюватиме адміністратор, який обслуговуватиме населення, зв’язок буде через нього. Єдине, що зміниться: буде не сільський голова, а староста з низкою повноважень. А ще в кожному селі працюють місцеві депутати, які вивчають проблеми територій і доносять їх до сесій. Найактивнішими у цьому процесі виявилися Карлівка і Вишняківка – там швидше зрозуміли реформу. Хоча зацікавленість виявили всі села, просто в них довелося більше проводити роз’яснювальну роботу. І з фермерами працювали, і з населенням. Переконували: гірше не буде. В результаті, і згоду, і порозуміння знайшли.

- На яку фінансову допомогу очікуєте, адже новоствореним громадам обіцяють золоті гори?

- Я ще не голова об’єднаної громади, але скажу, посилаючись на власний досвід: особливо на обіцяні золоті гори не очікуємо. За 10 років роботи у сільраді не розраховували на допомогу держави, області чи району, а тільки на власний ресурс. Звісно, будемо вдячні, якщо дадуть кошти – застосування їм знайдеться, але в першу чергу віримо у свої сили. Сільські ради, з якими об’єднуємося, роблять проекти, у які вкладемо надані кошти. Якщо ці кошти і не надійдуть, об’єднання відкриває нам шлях до європейських коштів. Європа звертатиме увагу в першу чергу на об’єднані громади. Уже шукаємо різні програми, щоб увійти в них – чекаємо дату виборів.

- Соколівська сільська рада завжди була самодостатня. Як наповнюєте бюджет зараз?

- Ми знаходимося під обласним центром, тому у нас розмістилося багато приватних підприємств, а це податки. Наприклад, два м’ясокомбінати, столярні цехи, молочне виробництво, АЗС …

Громада буде розвиватись коли будуть не тільки ремонтуватись , а й будуватися заклади соціальної сфери. Зараз закінчуємо проекти на дитсадок і ФАП у Черняхівці і адмінбудівлю у Соколівському. Підготували проект майже на 2 млн. грн на очисні споруди до житлового будинку, який давно був введений в експлуатація, але скиди текли в річку. Це була нагальна проблема і ми нарешті її зрушили з мертвої точки. Завдяки депутату обласної ради Кайдашу, розумінню економічної установи і підтримки ОДА, нам виділяють половину цієї суми, вже пройшов тендер і розпочнуться роботи.

- Яка Ваша найбільша мрія?

- Якщо професійно, то мрію, щоб рівень нашої об’єднаної громади був європейський, аби люди не розчарувалися у своєму виборі й відчули поліпшення, і не через п’ять років, а хоча б через два. Міські жителі, які навіть бувають зрідка в селі чи на дачі, не мають повної картини про сільське життя. Коли ти виходиш і до автобусної зупинки треба йти 5 кілометрів й дитину дорогою завести в дитсадок у гумових чобітках – це важко. Колись тільки говорили про стирання відмінностей між містом і селом, а я про це мрію. І найперше, про дороги і транспортне сполучення. Щоб розвивалася громада, потрібно залучати бізнес. Наприклад, пропоную фермерам створити підприємство по виготовленню пілетів, адже спалюють рештки врожаю, а на цьому можна мати вигоду: і для себе, і для громади. Плюс робочі місця. Плануємо побудувати міні-завод по сортуванню сміття. Хочемо свій геріатричний центр в Ганнинському відкрити. Мрій вистачає. Думаю, за підтримки нинішніх сільських голів Любові Шевченко, Віктора Шевченка, Марії Коханської, Антоніни Дулі нам все вдасться. Я дуже їм вдячна (а також депутатам) за розуміння, вони і зараз з незначними бюджетами гори перевертають, а в одній упряжці зможемо зробити ще більше.

Віктор Федотов,

голова обкому профспілки працівників держустанов

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.

Найменування профспілки скорочено:
Українською мовою – ППДУУ
Російською мовою – ПРГУУ
Англійською мовою – SEUU