КІРОВОГРАДЩИНА ПРОТИ ТРУДОВОГО РАБСТВА

КІРОВОГРАДЩИНА ПРОТИ ТРУДОВОГО РАБСТВА30 січня у Федерації профспілок Кіровоградської області відбулося профспілкове віче, до якого спонукали антисоціальні новації уряду. Трудові колективи обурюються законопроектом «Про працю», який передбачає погіршення умов життя та праці українців.

За словами голови ФПО Максима Баланенка, влада хоче впровадити в Україні рабську працю та знешкодити профспілки як єдину правозахисну організацію!

Замість підтримки вітчизняних підприємств, вжиття заходів щодо збереження трудових кадрів,Кабмін вніс до Парламенту проект Закону «Про працю», підготував його утаємничено, без узгодження із соціальними партнерами.

Проект урядового законопроекту «Про працю» не тільки не вирішує ці проблеми, а ще більше заганяє людей у глухий кут. Тепер мінімальна зарплата визначатиметься в межах Державного бюджету, який - у постійному дефіциті.

Під час профспілкового віче Максим Баланенко презентував урядовий законопроект «Про працю» і продемонстрував, яку небезпеку він несе для людей праці у разі його прийняття.

Яка доля урядового законопроекту? Які результати на сьогодні після спільних профспілкових дій?

Перше. Профспілкам України удалося заблокувати схвалення у турборежимі урядового законопроекту.

Друге. Комітетом ВР прийнято компромісне рішення – усі чотири законопроекти направити на розгляд парламенту, який має визначити, що взяти за основу.

Третє. 29 січня Федерація профспілок України звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом про визнання незаконними дії Кабінету Міністрів України в частині порушення урядом визначених законами та Генеральною угодою процедур оприлюднення і погодження із СПО об’єднань профспілок проекту Закону «Про працю». Є надія, що суд надасть справедливу оцінку протиправним діям уряду.

Четверте. Міністерство юстиції у своєму висновку за результатами правової експертизи законопроекту «Про працю» вказало на низку невідповідностей там вимогам нормопроектувальної техніки. Проект Закону «Про працю» не відповідає конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Учасники профспілкового віче Кіровоградщини прийняли резолюцію:

1. Так звана «трудова реформа» Кабінету Міністрів України, Міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Милованова Т.С., голови Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Третьякової Г.М. ічастини інших народних депутатів України – це брутальне порушення трудових прав людини, ігнорування норм Конституції України, європейського і міжнародного права.

2. Кабінет Міністрів України провокує до загострення ситуації в суспільстві, протистояння між працівниками і роботодавцями, до стихійної зупинки роботи, змушує профспілки до вжиття різних форм протестних дій, аж до організації страйків.

3. Звернутися до Президента України Зеленського В.О., Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О., Прем’єр-міністра України Гончарука О.В. з в и м о г о ю:

1.1. Негайно зупинити процеси законодавчого руйнування представниками їх політичної сили трудового законодавства і трудових прав

4. Відкликати з Верховної Ради України проєкт Закону України «Про працю» (реєстр. №2708 від 27.12.2019) та проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань професійних спілок)» (законопроєкт №2681).

2. Вимагати від Уряду:

5. Запросити до України технічну місію експертів Міжнародної організації праці.

6. Відновити соціальний діалог на всіх рівнях колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин, де органи виконавчої влади є стороною угод і колективних договорів.

7. Засудити публічні антисоціальні дії і заклики Міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Милованова Т.С., голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Третьякової Г.М., спрямовані на дискредитування профспілокта звернутися до СПО профспілок з пропозицією уповноважити Голову СПО профспілок Осового Г.В. подати заяву про факт вчинення ними кримінального

правопорушення, а саме: перешкоджання законній діяльності професійних спілок.

8. Запропонувати Голові Верховної Ради України Разумкову Д.О., керівництву парламентської фракції «Слуга народу» ініціювати негайне відкликання з посади Голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Третьякової Г.М. за просування антинародних законопроектів.

9. Звернутися до Кіровоградської обласної ради щодо підтримки позиції профспілок, стосовно поданих законодавчих ініціатив Уряду та провладної більшості в парламенті.

10. Первинним профорганізаціям провести обговорення ситуації щодо наступу уряду на трудові, соціальні і профспілкові права трудящих, втручання в законну діяльність профспілок, згортання соціальних гарантій.

Безправна людина – це бідна людина і бідна країна!

Захистимо наші права, разом ми сила!

Резолюція одноголосно

Схвалена учасниками обласного віче профспілкових організацій області.

На віче виступив голова Кіровоградського обкому профспілки ПДУ В.Федотов.

 

КІРОВОГРАДЩИНА ПРОТИ ТРУДОВОГО РАБСТВАКІРОВОГРАДЩИНА ПРОТИ ТРУДОВОГО РАБСТВАКІРОВОГРАДЩИНА ПРОТИ ТРУДОВОГО РАБСТВАКІРОВОГРАДЩИНА ПРОТИ ТРУДОВОГО РАБСТВАКІРОВОГРАДЩИНА ПРОТИ ТРУДОВОГО РАБСТВАКІРОВОГРАДЩИНА ПРОТИ ТРУДОВОГО РАБСТВА

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.

Найменування профспілки скорочено:
Українською мовою – ППДУУ
Російською мовою – ПРГУУ
Англійською мовою – SEUU