Інформує профспілка державних установ

Відбулося чергове (6) засідання президії ЦК Профспілки, на якому розглянуті питання:

1.Про роботу профорганізацій у період дії воєнного стану.

2.Про актуальні питання молодіжної політики на сучасному єтапі.

3.Про стан виконання постанови VIII з’їзду профспілки щодо розміру відрахувань профспілкових внесків.

Доповідачами з цих питань були голова Профспілки Піжук Ю.М. і голова Молодіжної ради Храпко І.С.

По першому питанню.

Станом на 01.06.2022, у Профспілці діють всі 25 регіональних організацій,близько 2332 первинних профспілкових організацій (проти 2725 за даними на 01.01.2022). Нажаль, втрачено зв’язок із 147 профспілковими організаціями (у т.ч. і з тими, хто перебуває на окупованих територіях).

З перших днів війни переважна більшість організацій Профспілки активно долучились до підтримки Збройних Сил України, перерахувавши близько 7295,4 тис. грн. на підтримку армії та сил територіальної оборони.

Також організації Профспілки всіх рівнів беруть активну участьу наданні матеріальної допомоги. За період з 24 лютого по 01 червня 2022було надано біля 7907,2 тис.грн. матеріальної допомоги, зокрема членам Профспілки – 6925,5 тис.грн.; організаціям Профспілки – 337,2 тис.грн.; внутрішньо переміщеним особам 644,5 тис. грн.

Членськими організаціями Кіровоградщини надано допомоги ЗСУ близько 150 тис.грн.

Президія констатує, що керівництво практично всіх профспілкових організацій, члени їх виборних органів, велика кількість членів Профспілки працюють у гуманітарних штабах. Учасники волонтерського руху забезпечують постраждалих ліками та продуктами харчування, готують їжу, плетуть маскувальні сітки, збирають необхідні речі для ЗСУ, організовують благодійні ярмарки, формують продуктові набори для воїнів у бойові частини тощо.

Так, Профспілка оперативно інформувала і інформує міжнародних профспілкових партнерів про події в Україні.

Профспілки, регіональні організації профспілки співпрацюють з міжнародними організаціями, органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

Профспілка продовжує працювати над своїми основними завданнями по захисту трудових прав та соціально-економічних інтересів членів Профспілки. Так, протягом 24.02.2022 – 28.06.2022 Профспілка опрацювала 23 нормативно-правових та інструктивних актів, по 17 з них підготовлені пропозиції та застереження.

Більшість регіональних організацій Профспілки продовжила проводити відповідну роботу із соціальними партнерами. Основними питаннями стали: своєчасна виплата заробітної плати та інших виплат, надання відпусток; створення умов для роботи (облаштування робочих місць, у тому числі для дистанційної роботи); роз’яснювальна робота щодо змін до трудового законодавства в умовах війни; попередження та недопущення порушення прав працівників; допомога постраждалим в результаті обстрілів, руйнації житла; робота в консультаційному центрі для переселенців; надання гуманітарної допомоги переселенцям тощо.

 

По другому питанню

Станом на 01.01.2022 року, молодь віком до 35 років складає в Профспілці 36 520 особи(29,7%) від загальної чисельності – 123 тис. чол. Молодіжна рада Профспілки налічує 23 особи, делегованих регіональними організаціями.

Головною метою роботи Молодіжної ради Профспілки є підвищення комунікації, мотивації, активності членів молодіжних рад регіональних організацій Профспілки, знаходження та взаємодія з молодими профспілковцями на місцях. Завдяки реалізації та участі у навчальних, освітніх, інформаційних проектах, проведенню роботи з налагодження комунікації вдалося досягти активності та мати позитивні приклади молодіжної роботи серед регіональних профспілкових організацій.

Протягом останніх 5 років кількість молоді в Профспілці зменшилась з 69994 осіб у 2017 році до 36520 осіб станом на 1 січня 2022 року.

Частка молоді у виборних органах профспілки становить 3,5% (у призидії ЦК) та 1,8% (ЦК).

Ефективна реалізація молодіжної політики в діяльності Профспілки має беззаперечний вплив на посилення позицій профспілок в громадянському суспільстві. Залучення молоді в процес прийняття рішень та безпосередньо в діяльність профспілкових організацій є одним з головних аспектів побудови сучасних та демократичних профспілок.

По третьому питанню

Рішенням VIII з’їзду Профспілки було визначено розмір і термін сплати регіональними організаціями профспілкових внесків до профспілки:

-первинні організації до обкому профспілки – 30% від 1% (70 залишається в первинці);

-обком профспілки до ЦК має сплачувати 2,1% від валового збору внесків по області з щорічним збільшенням відсотка на 0,1 % - до 2025 року – 2,5%.

Станом на сьогодні обком профспілки сплачує щомісячний внесок до ЦК в розмірі 1,3%, враховуючи виплати з фонду соціальної допомоги – які в період 2020-2022 рр склали до 100 тис грн. щороку.

Президія ОК ПДУ

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.

Найменування профспілки скорочено:
Українською мовою – ППДУУ
Російською мовою – ПРГУУ
Англійською мовою – SEUU