Зарплата державних службовців

Кіровоградський обком профспілки інформує спілчан про проведену роботу з питань, пов’язаних з оплатою праці та пенсійним забезпеченням працівників органів виконавчої влади (далі - Працівники), а також щодо недопущення заборгованості з виплати заробітної плати, особливо працівникам місцевих державних адміністрацій.

Питання оплати праці та пенсійного забезпечення Працівників було ключовим у порядку денному трьох останніх засідань президії, як обкому, так і ЦК профспілки.

Відповідно до прийнятих обкомом та центральним комітетом профспілки рішень, були направлені листи до Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України щодо:

- ініціювання змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» стосовно збільшення видатків на оплату праці Працівників;

- скасування норми Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення», що стосується припинення виплат пенсій працівникам у період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії у порядку та на умовах, передбачених законами України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів».

На початку вересня обком ПДУ довів до відома центрального комітету, а ЦК профспілки до Федерації профспілок України про факти кредиторської заборгованості з виплати заробітної плати Працівникам в регіонах, затримки виплати коштів при наданні їм щорічної відпустки, невиплати матеріальної допомоги на оздоровлення, надання «вимушених» відпусток (без збереження заробітної плати) та реальну загрозу виникнення заборгованості з оплати праці.

Під час зустрічі 23 вересня п.р. з представниками Міністерства фінансів (зокрема із заступником Міністра фінансів – керівником апарату Є.Капінусом), організованої ФПУ, профспілка гостро ставила питання щодо вже існуючої заборгованості з виплати заробітної плати працівникам місцевих державних адміністрацій та необхідності термінового внесення змін до Державного бюджету України на 2016 рік в частині збільшення видатків на оплату праці Працівникам. Також було наголошено на необхідності передбачення у Державному бюджеті України на 2017 рік фінансування видатків на оплату їх праці згідно з нормами Закону України «Про державну службу».

Зважаючи на критичність ситуації з погашенням заборгованості, ЦК профспілки запропонував усім ланкам профспілки до 5 жовтня п.р. організувати масове направлення листів до:

Комітету Верховної Ради України з питань бюджету,

Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування,

Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

Від імені ЦК профспілки направлені звернення до Голови Верховної Ради України А.Парубія, Прем’єр-міністра України В.Гройсмана, голів профільних комітетів ВРУ; Представнику ФПУ у Верховній Раді України, народному депутату С.Капліну, персонально народним депутатам України VIII скликання.

Також керівництвом та працівниками апарату ЦК профспілки проводилася відповідна робота персонально з членами профільних комітетів Верховної Ради України.

Результатом проведеної роботи стало внесення Кабінетом Міністрів України на розгляд парламенту проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», в якому передбачено збільшення видатків на оплату праці Працівникам.

6 жовтня п.р. Верховна Рада України його прийняла.

Згідно з Законом на Кіровоградську область збільшено видатків на36,3 млн.грн.

18 жовтня зазначений закон підписаний Президентом України.

20 жовтня п.р. відбулась робоча зустріч профспілок з Міністром фінансів України Олександром Данилюком. На зустрічі було підняте питання щодо необхідності фінансового забезпечення видатків на оплату праці органів виконавчої влади в 2017 році відповідно до норм Закону України «Про державну службу».

Дякуємо всім за співпрацю, тим хто долучився до цієї справи, за солідарні дії, завдяки яким ми маємо цей результат.


 

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення

01008, м.Київ-8, вул. М. Грушевського, 5, т^.> 255-40-35, факс: (044) 255-41-70__________________________________________

№ 04-34/14-237694 « 07»__10__ 2016 р.

Голові

Професійної спілки працівників

державних установ України

ПІЖУКУ Ю.М.

Шановний Юрію Миколайовичу!

У Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення за дорученням Голови Верховної Ради України Парубія А.В, розглянуто Ваше звернення з проханням: допомоги у ситуації, що склалася з виплатою заробітної плати працівникам органів виконавчої влади у 2016 році.

З питань, що відносяться до предмета відання Комітету, повідомляємо наступне.

Комітет поділяє Ваше занепокоєння недостатнім фінансовим забезпеченням оплати праці державних службовців, що призвело до виникнення значних сум заборгованості з заробітної плати та поширення негативного сприйняття працівниками органів виконавчої влади процесу реформування державної служби.

На думку Комітету, наявність суттєвих обмежень при проходженні державної служби вимагає запровадження належних компенсаторів, одним із яких має бути гідний рівень оплати праці державних службовців, достатній для професійного та неупередженого виконання ними посадових обов'язків, заохочення до результативної, ефективної, доброчесної та ініціативної роботи.

Слід відмітити, що порушене Вами питання було предметом обговорення на засіданні Комітету 7 вересня 2016 року, за результатами ЯКОГО Комітет звернувся до Міністра фінансів України Данилюка О.О, з проханням поінформувати Комітет, чи готуються Міністерством зміни до Державного бюджету України на 2016 рік з метою забезпечення фінансування видатків на оплату праці працівників бюджетних установ і організацій та органів державної влади в повному обсязі згідно вимог законодавства.

На жаль, у відповіді Міністерства фінансів України зазначалося про відсутність на даний час підстав, передбачених статтею 52 Бюджетного кодексу України, для внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік». Разом з тим, було відмічено, що у разі вишукання додаткових неінфляційних джерел надходжень до бюджету порушене Комітетом питання буде розглянуто під час підготовки відповідних змін до Державного бюджету України на 2016 рік.

Зважаючи на вищевикладене та враховуючи положення статті 8 Закону України «Про оплату праці» щодо віднесення до компетенції Уряду питання визначення умов розміру оплати праці працівників установ та організацій, що фінансуються з бюджету, повідомляємо, що Комітет звернувся до Прем'єр-міністра України Гройсмана В.Б. з проханням розглянути Ваше звернення, дати доручення вжити відповідні заходи реагування з метою пошуку шляхів і фінансових можливостей для позитивного вирішення порушеного в ньому питання та повідомити Вас і Комітет про результати розгляду.

З повагою Голова Комітету Л.Л.Денісова

 

 

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.

Найменування профспілки скорочено:
Українською мовою – ППДУУ
Російською мовою – ПРГУУ
Англійською мовою – SEUU