Державних службовців хочуть перетворити на беззахисних рабів

Нестабільна політична та економічна ситуація в державі призвели до низки негативних наслідків: погіршення якості та рівня життя більшості населення, спад виробництва, безробіття, виїзд українців за кордон, низькі зарплати, несвоєчасна їх виплата, високі тарифи за комунальні послуги та багато іншого.

Стрімголов відбувається реформування державної влади, децентралізація, створення об’єднаних територіальних громад, попереду заплановано об′єднання районів області.

На жаль, профспілки не брали участь увпровадженні цих змін у державі і ніхто їх не запрошував до неї. А як відомо, будь-які зміни тягнуть за собою часткову і повну ліквідацію, відповідно й первинних профспілкових організацій. Сьогодні йде огульне скорочення державних службовців, особливо працівників районних державних адміністрацій, в середньому більше 30 відсотків. По області це майже 700 чоловік, по Україні близько – 19 тисяч. Державні службовці - це звичайні громадяни, які мають конституційне право на працю і держава у свою чергу відповідно до чинного законодавства повинна захистити їх у соціальному сенсі. У той же час новообрана влада в турборежимі вносить зміни до низки законів, якими позбавляє права на соціальний захист державних службовців і працівників бюджетної сфери. Це підриває основи самої державної служби. Люди, які прийдуть на держслужбу в подальшому, будуть розуміти, що з ними можуть вчинити так само, як із нинішніми.

Хто замислився над цією цифрою – 700 звільнених фахівців? Лише Профспілка державних установ, як кажуть, била у всі дзвони, аби захистити тих, хто потрапляє під скорочення. Найперше звернулася до центральних державних органів щодо необхідності прийняття відповідної державної програми, пов’язаної із перекваліфікацією та подальшим працевлаштуванням держслужбовців перед тим, як їх будуть скорочувати.

Урядова сторона конкретні вимоги Профспілки щодо впровадження соціального пакету для осіб, які вивільняються, пільгового виходу на пенсію, компенсаційних виплат проігнорувала. Цинічно звучить – при звільненні як компенсацію рахувати виплати коштів за невикористану відпустку.

Проводячи масові скорочення, уряд не мав і не має чіткого уявлення або не хоче мати, кого саме будуть вивільняти і яка буде їхня подальша доля. Риторичне запитання: чи потрібні нашій владі кваліфіковані та професійні кадри? Мабуть, ні.

Не встигли державні службовці України оговтатись від загрозливого Закону про 50-відсоткове скорочення чисельності працівників місцевих державних адміністрацій, який істотно звузив права державних службовців, як Верховною радою прийнято новий Закон № 2260 «Про внесення змін до деяких законів України». Ним позбавлено держслужбовців низки прав, передбачених Кодексом законів України про працю.

При цьому в порушення Конституції України, до всього вищезгаданого, держслужбовців позбавляють права на участь у профспілках з метою захисту своїх трудових прав і соціально-економічних інтересів. До цьогододали ще й службу в органах місцевого самоврядування.

Що стосується заборониПрофспілки працівників державних установ. Звісно, таке можуть придумати такі люди, які ніколи не були у профспілці, ніколи не стояли за верстатом або працювали на будівництві - з якою легкістю вони написали законопроект. Але заборона сприймається, як визнання того, що профспілка потрібна, її боятьсяі сьогодні вона теж потребує захисту від таких людей, які безжально розмахують шаблею. Все продумано чітко: спочатку маса порушень й відразу позбавлення права колективного захисту. Причому починається все із державної служби, адже її працівники не залишать свої робочі місця і не висловлять заперечення, не вийдуть на акцію протесту – вони чітко і бездоганно виконують свої обов’язки, а держава від них вкотре відвертається.

Прослідовується певна непослідовність в діях влади - від непорозуміння до суцільного невігластва. Як приклад. Згідно алгоритму процедури оптимізації чисельності працівників районних державних адміністрацій (Постанова КМУ від 3 листопада 2019 р. № 926), усі підготовчі дії райдержадміністрацій проводяться після спільної консультації з профспілками. Проектом Постанови КМУ, погодженим з Мінсоцпотики, не передбачалосяскорочувати чисельність працівників підрозділів соціального захисту населення, але їх скорочують. Виходить, один не знає, що робить другий. Люди, які працюють для захисту різних категорій населення, самі залишаються без захисту.

І саме в цей час, коли масово порушуються права працівників, забороняється діяльність профспілки. Тобто працівників перетворюють на безправних, беззахисних рабів. Ми налаштовані на боротьбу, бо правда за нами.

Мабуть, комусь профспілка не до вподоби, адже ставить палиці в колеса, гальмує прийняття антисоціальних законів, хоча вона своєю діяльністю довела, що була і залишається на своєму місці та незмінно захищає працюючих. Лише Профспілка, у тому числі й обком профспілки, привертають увагу до проблеми, своєчасно реагують на кожне скорочення і звуження прав держслужбовців. Підготовлено масу звернень до органів державної влади із застереженням щодо огульного вивільнення людей. Домагалися єдиного, зменшення кількості працівників, які потрапляють під скорочення. І це була, нехай не повна, але перемога.

Обком, райкоми профспілки дуже виважено підходили до скорочення кадрів, враховували всі «за» і «проти», намагалися зробити цей процес менш болісним. Десь були вакансії, які пішли під скорочення, десь удалося претендентів на скорочення працевлаштувати. Були й інші випадки, коли до райкомів профспілки зверталися люди, які вийшли із профспілки, з проханням захистити їх, готові були написати заяви на вступ, але їм довелося сам на сам відстоювати свої права. Хочу зазначити, що за мою тривалу діяльність не раз спостерігав, як працівники, проігнорувавши членство у профспілці, потім, як кажуть, лікті кусали. Ми ж готові захищати права спілчан усіма способами, аж до забезпечення супроводу у судах.

Зараз обком профспілки, усі райкоми спрацюють із центрами зайнятості, з тим, щоб кожній людині, яка потрапила під скорочення, знайти гідну роботу.

Віктор Федотов, голова обкому профспілки працівників державних установ.

 

 

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.

Найменування профспілки скорочено:
Українською мовою – ППДУУ
Російською мовою – ПРГУУ
Англійською мовою – SEUU