Найвищий вияв солідарності

Найвищий вияв солідарностіЗ нагоди 1 Травня у Кропивницькому на майдані біля Федерації профспілок області відбувся мітинг солідарності, ініціатором якого виступили працівників освіти та науки, до них приєдналися інші галузеві обкоми профспілок та Федерація профспілок області. Відкрила мітинг голова обкому профспілки працівників освіти та науки Світлана Скалько, яка розкрила суть свята, а полягає вона у захисті прав трудящих та у солідарних діях: «У цей день треба вести мову про тих простих людей, на яких тримається світ і про якихможновладці забули. Наша боротьба буде полягати в тому, щоб нагадувати владі, що є прості люди, які створюють матеріальні блага, формують економіку. А економіка, її ріст залежить від умов праці та гідної її оплати».

Виступаючі озвучували наболілі проблеми. Звичайно, найбільша з них і наболіла – оплата праці. Обіцянок - як завжди багато, але зарплата говорить інше. Головна біда в країні – не виконуються закони, немає відповідальності за їх виконання, ніхто не покараний.

Занепокоєні мітингуючі і зливою реформ, які не завжди йдуть у ногу із законодавством. Створюються об’єднані громади, змінюється ландшафт адміністративно-територіального устрою – до керівництва приходять іноді випадкові, ненавчені люди, які не розуміють, що таке трудове законодавство, що таке профспілки, їхнє значення. Тобто профспілкам є над чим працювати.

Голова ФПО Максим Баланенко висловив побажання, аби праця мала вдячність і гідну оплату. Першотравень став приводом заявити про свої права, проблеми і вимоги до соціальних партнерів. «Що стосується соціального діалогу, то виходить досить дивна ситуація – більше порозуміння ми знаходимо з роботодавцями, ніж з владою, яка веде діалог формально. Так, законопроекти, які стосуються соціального захисту і трудових відносин, приймаються кулуарно, без погодження з профспілками. Більше того, розпочався наступ на права профспілок, в тому числі й майнові. Наприклад, нещодавно відбулася акція протесту у Полтаві, в якій взяли участь представники профспілок Кіровоградщини. Там Будинок профспілок передали у власність держави. Це – чисте рейдерство від держави. Такого захоплення майна немає в жодній державі. Наступ на профспілки зобов’язує до активних дій. Час звернень і листів минає, потрібні рішучість, наполегливість і солідарність. Попередній досвід показує, що влада чує лише вулицю, тому закликаю виходити на акції протесту й активно захищати свої права».

Учасники мітингу прийняли резолюцію.

 

Найвищий вияв солідарності


Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.

Найменування профспілки скорочено:
Українською мовою – ППДУУ
Російською мовою – ПРГУУ
Англійською мовою – SEUU