Про дії Профспілки по мінімізації наслідків і дотримання законодавства при масових звільненнях працівників у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою України

ПРОФЕСІЙНА СПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНИХ УСТАНОВ УКРАЇНИ

КІРОВОГРАДСЬКА ОБЛАСНА ПРОФСПІЛКОВА ОРГАНІЗАЦІЯ

ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНИХ УСТАНОВ УКРАЇНИ

ПРЕЗИДІЯ

П О С Т А Н О В А

 

28.01.2021р. м. Кропивницький№ П- 2- 1

 

Про дії Профспілки по мінімізації наслідків

і дотримання законодавства при масових

звільненнях працівників у зв’язку

зі зміною адміністративно-територіального

устрою України.

Прийняття Постанови Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів» стало підставою для ліквідації багатьох районних держадміністрацій, а також причиною масового вивільнення працівників установ і організацій, які належать до сфери управління або ж засновниками яких є райдержадміністрації, що припиняються. Під загрозою масового звільнення опинилися працівники центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), центрів соціальних служб для сім′ї, дітей та молоді, адже районні державні адміністрації та районні ради, що припиняються, не очікуючи порядку передачі майнових та інших прав новоствореним громадам, розпочали їх ліквідацію.

Але лише у грудні 2020 року було створену нормативну базу (неповну) для утворення та реорганізації райдержадміністрацій, у тому числі передача майна, прав та обов’язків райдержадміністрацій, що припинили роботу у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою.

Це є одне Розпорядження Кабінету Міністрів України та 3 Постанови щодо реорганізації та утворення районних державних адміністрацій, про правонаступництво, майнових прав і обов’язків РДА, що припиняються, про оновлення переліку структурних підрозділів, про визначення практичної чисельності працівників обласних та районних адміністрацій.

З боку профспілки, відповідно до статті 48 Закону України «Про зайнятість населення» є головним і контрольованим визначене питання, що є масовим вивільненням – одноразове або протягом:

1) одного місяця:

вивільнення 10 і більше працівників на підприємстві, в установі та організації з чисельністю від 20 до 100 працівників;

вивільнення 10 і більше відсотків працівників на підприємстві, в установі та організації з чисельністю від 101 до 300 працівників;

2) трьох місяців – вивільнення 20 і більше відсотків працівників на підприємстві, в установі та організації незалежно від чисельності працівників.

Показники масового вивільнення працівників, заходи з їх запобігання та з мінімізації негативних наслідків встановлюються колективними договорами та угодами, укладеними на національному, галузевому та регіональному рівнях.

Розроблення комплексу заходів щодо забезпечення зайнятості працівників, які підлягають вивільненню, здійснюється відповідними органамивиконавчої влади та органами місцевого самоврядування за участю сторін соціального діалогу.

Для вжиття заходів щодо запобігання різкому зростанню безробіття під час масового вивільнення працівників можуть утворюватися спеціальні комісії в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (Постанова Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2013 року №305 « Про затвердження порядку утворення спеціальних комісій для вжиття заходів щодо запобігання різкому зростанню безробіття масового вивільнення працівників»).

Відповідно до частини третьої статті 49-4 Кодексу законів про працю професійні спілки мають право вносити пропозиції відповідним органам про перенесення строків або тимчасове припинення чи відміну заходів, пов’язаних з вивільненням працівників.

Таким чином, професійні спілки можуть мінімізувати негативні наслідки масових вивільнень працівників шляхом звернень із відповідними пропозиціями до відповідних комісій з реорганізації райдержадміністрації що припиняються, та до Голови облдержадміністрації який затверджує плани вивільнення працівників райдержадміністрацій, що припиняються, адже розроблення комплексу заходів щодо забезпечення зайнятості працівників, які підлягають вивільненню здійснюється за участю сторін соціального діалогу.

В той же час, якщо за попереднього Уряду (Уряду Олексія Гончарука) був напрацьований Алгоритм процедури оптимізації чисельності працівників районних державних адміністрацій в який чітко виписувалися профспілки, то за теперішнього уряду (уряду Дениса Шмигаля) профспілки взагалі зовсім усунуті від процесу ліквідації, скорочень, приєднання. Все поставлено на «самотьок» або «як вийде».

А це є грубим порушенням ряду попередніх постанов Кабміну, а також Кодексу законів про працю, тим більше що це пов’язане зі звільненням людей. На це ніхто не звертає уваги.

Як профспілки можуть мінімізувати негативні наслідки масових звільнень, а їх чисельність по Україні може складати сотні тисяч чоловік – в області майже 10 тис. чол., якщо ніхто не збирається з ними радитись.

Можна сказати, що ФПУ та ЦК профспілки запізно звернулися до цього питання, через 6 місяців від прийняття Постанови Верховної Ради.Комісії створені давно і працюють без профспілкових представників. Пропозиції і рекомендації також не надавались. Стан справ на сьогодні (додаток 1).

Президія Кіровоградського обкому профспілки працівників державних установ постановляє:

1. Головам райкомів і міськкомів профспілки станом на 01 березня 2021 року подати до ОК відомості про кількість звільнених і працевлаштованих вивільнених працівників.

2. Інформацію про проведену в цьому напрямку роботу направити до РК, МК розмістити їх на сайті ОК ПДУ.

3. Забезпечити першочергове реагування на звернення звільненних працівників, надати їм юридичний супровід, надання матеріальної допомоги.

4. Налагодити тісну співпрацю з цих питань з Кіровоградським обласним центром зайнятості щодо працевлаштування вивільнених працівників.

Голова обкому профспілки

працівників державних установ В. Федотов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.

Найменування профспілки скорочено:
Українською мовою – ППДУУ
Російською мовою – ПРГУУ
Англійською мовою – SEUU