Про проект Закону України, реєстраційний №3748

ПРОФЕСІЙНА СПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНИХ УСТАНОВ УКРАЇНИ

КІРОВОГРАДСЬКА ОБЛАСНА ПРОФСПІЛКОВА ОРГАНІЗАЦІЯ

ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНИХ УСТАНОВ

вул. Преображенська, 4, м. Кіровоград, 25006, Будинок Спілок

факс.тел: (0522) 24-65-11, тел.(0522) 24-59-74, 24-59-49

ел. пошта: 00291150@ukr.net___________

 

29.09.2020 року №__01/7- 28

Прем′єр-міністру України

Денису ШМИГАЛЮ

Про проект Закону України,

реєстраційний №3748

 

Шановний пане Прем'єр-міністре України!

Звернутись до Вас змушує проект Закону України за №3748 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення проходження державної служби", внесений Кабінетом Міністрів України в червні п.р. (далі – проект ЗУ).

Підтримуючи передбачену в проекті ЗУ необхідність врегулювання окремих питань щодо проходження державної служби, особливо внесення змін у ті діючі положення Закону "Про державну службу", які порівняно з працівниками інших галузей значно звужують трудові права державних службовців.

Обласна профспілкова організація працівників державних установ (далі – профспілка) розцінює його як чергове завуальоване (навіть втаємничене) звуження прав державних службовців, яке ми наглядно бачимо якщо не щодня, так з невеликими перервами.

А чому це так: тільки обирається нова влада, так перше, що вона обіцяє виборцям, скоротити чисельність чиновницького апарату, забуваючи, що саме ця служба (і вони в тому числі самі) виконує завдання і функції держави.

16 скорочень за ці роки в Україні тримали в страху кожного працівника, боячись бути протизаконно звільненим без ніяких на те підстав. Виконувались доведені норми: скоротити 20-40 відсотків працівників, а останній раз майже50.

В кінці 2019 року в області скоротили навіть 100 працівників управлінь соціального захисту, скорочення яких заборонялося.

А хоч хто поцікавився, чим займаються ці працівники, "як кажуть знаходячись на передовій", підтримуючи самих незахищених людей.

А зараз в зв’язку з епідемією COVID-19 саме вони забезпечують життя практично кинутих напризволяще людей, працюючи у вихідні і святкові дні, приносячи з дому папір, заправляючи за свій кошт катріджи та інше.

Починаючи з 1993 року, приймалися Закони щодо держслужби, які один за іншим порушували становище працівників. У той же час влада говорила про якесь кар’єрне зростання, "ліфт" в держслужбі та інше. Мабуть це не для наших держслубовців, "їхніх", яких вони беруть на роботу без стажу, та навіть без професійної освіти.

Та апогеєм став проект ЗУ, який пропонується, можна сказати містить дискримінаційні нори в організації і оплати праці держслужбовців, як вже стало правилом, – без узгодження і обговорення з профспілкою.

Перш за все пропонується (всупереч загальним засадам) зовсім новий підхід до встановлення зарплати: "заробітна плата державного службовця залежить від його кваліфікації та досвіду, важливості і складності роботи на посаді, міри покладеної відповідальності, результативності, ефективності та якості виконання обов’язків". І ні слова про стимулюючу регулюючу функції.

Далі ще цинічніше а саме: передбачається скасування із структури заробітної плати державних службовців таких складових, як: надбавка за ранг; місячна премія відповідно до особистого внеску державного службовця в загальний результат роботи державного органу (залишається тільки квартальна премія), додаткові стимулюючі виплати. За таких обставин незрозумілим постає значення рангів для державних службовців, оскільки вони жодним чином не характеризуватимуть їх службової діяльності, як кажуть – безкоштовний додаток.

Пропонується зменшити надбавки за вислугу років на державній службі з 3до2 відсотків посадового окладу державного службовця за кожний календарний рік стажу державної служби, але не більш 30 відсотків посадового окладу (зараз – 50 відсотків). І у той же час на цілий рік "заморожується" підвищення посадових окладів (пропонується ввести з 01 січня 2022 року).

А як же ст.22 Конституції України, яка передбачає, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свободи?

Одним словом обрізали зарплату як липку – звісно отримали задоволення. Зберегли лише одну гарантію – 2 прожиткові мінімуми для працездатних осіб, встановленого на 01 січня. Сьогодні це 4204 грн. Молодий держслужбовець не заробить навіть мінімальну зарплату – у нормального роботодавця прибиральниця має вищий посадовий оклад.

Так держава оцінює своїх працівників. Як кажуть гарний приклад для роботодавців у госпрозрахунковій сфері, яких Кабмін закликає до підвищення зарплати аби уникнути міграції працівників.

Здається Кабмін забув про схвалену 27 травня 2020 року за № 622-0 Концепцію реформування системи оплати праці державних службовців, яка визначила пріоритетним завданням встановлення конкурентно спроможного рівня зарплати, пов’язавши його з необхідністю залучення і утримання на державниій службі кращих фахівців, від яких залежить економічне зростання. А вийшло все навпаки, забрали навіть те що платять сьогодні.

Вивчаючи проект Закону складається враження, що не за горами, коли піде мова про ліквідацію, взагалі, державної служби.

Тоді логічно виникне питання: "куди пішли кошти більше 90 млн.євро, що нам виділила Європа на облаштування державної служби".

Звичайно, вигідно тримати чиновників на "поводку", лякати скороченням, звільненням, не давати повноцінну за виконувану роботу зарплату, заборонити страйкувати, бо приймали Присягу, позбавити профспілку права захищати працівника держслужби від незаконних звільнень, порушень в оплаті праці.

Що ж просимо, вимагаємо – перш за все поважного ставлення до державного службовця як такого, що працює сьогодні або працював раніше.

Ті що працювали раніше, на пенсії державного службовця отримують пенсії менше чим рядовий робітник найнижчого розряду. І це при тому що у них із заробітної плати відраховувався ЄСВ у розмірі 6,1 відсотка, а отже вони мають право на значно більшу пенсію.

Про це мабуть не знає навіть Міністр соціальної політики, яка рекомендує: "Не задовольняє пенсія держслужбовця переходьте на звичайну пенсію" бажано, щоб із нею так само поступила держава.

Що ж стосується тих, хто сьогодні працює в органах державного управління, то вони повинні мати мінімальний посадовий оклад не менше ніж 2мінімальні зарплати, як це декларувалось раніше, і взагалі стимулюючі виплати такі які б заохочували фахівців працювати на державні службі.

Просимо Вас відкликати з Верховної Ради України проект Закону України № 3748 і відправити його на доопрацювання з рахуванням пропозицій СПО профспілок, як того вимагає проект Закону.

 

 

 

 

З повагою

 

Голова обкому профспілки

працівників держустанов Віктор ФЕДОТОВ

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.

Найменування профспілки скорочено:
Українською мовою – ППДУУ
Російською мовою – ПРГУУ
Англійською мовою – SEUU