Спільне засідання Президії Обкому профспілки працівників державних установ і Молодіжної ради Федерації профспілок Кіровоградської області, виступи членів Президії:

Алла Григорівна Павелко,

Голова профкому обласної ради:

Із захопленням слухала звіт голови Молодіжної ради ФПО. Ви – великі молодці і велике вам спасибі за таку цікаву роботу.У вас чудові ідеї і плани, які ви реалізуєте у гарних справах. Кожен проведений захід – це відкриття. А благодійним заходам взагалі ціни немає. Мене вражає творчий підхід до кожного засідання. Вони не академічні, а різнопланові: і майстер-класи, і квести, і відвідування хворих дітей. Це все похвально.

Члени Молодіжної ради з їхньою активністю спонукали мене до роздумів. Я очолюю первинну профспілкову організацію обласної ради. Молоді у нас небагато, але мені дуже захотілося створити Молодіжну раду. Хочеться, щоб молоді люди розвивали лідерські якості, прилучалися до профспілкової діяльності. Молодь повинна заявляти про себе. Треба більше афішувати обласну програму «Молодь Кіровоградщини», щоб молоді люди знали, що для них заплановано і передбачено.

Олена Вікторівна Турчанова,

Голова Кіровоградського райкому профспілки працівників держустанов:

Кіровоградський район уже перейменовано у Кропивницький, а наша районна організація ще залишається Кіровоградською, це довга процедура перейменування. Усі ми знаємо, що молодь – це молоді люди до 35 років. Сьогодні члени Молодіжної ради говорили про розвиток молодіжних ініціатив в основному у середовищі навчальних закладів, бібліотек, але є ще молодь, яка працює на підприємствах і в організаціях, її теж треба залучати до участі у Молодіжній раді.

У нашій районній організації 465 членів профспілки, з них 150 чоловік – це молодь. До районної організації входять 20 первинних профорганізацій, це сільські ради, ОТГ, райдержадміністрація, районна рада. Серед голів первинок 5 осіб – це молоді люди, молоді лідери. У нас утворено вищий орган районної профорганізації – райком профспілки. Усі первинні профорганізації делегували своїх представників до його складу. Чисельність райкому – 11 осіб. Молоді у складі райкому – 3 особи. Це така статистика. Можливо це мала кількість молодих людей, але дуже важливо, що вони уже працюють в установах та організаціях і входять до складу профспілки державних установ. Своїм бажанням, професіоналізмом намагаються закріпитися в цих організаціях і бути членами профспілки. Це молоді люди у сільських радах, РДА, які знайшли себе, реалізували своє покликання.

У Кропивницькому районі затверджено районну цільову програму «Молодь Кіровоградського району на 2016-2020 роки». Вона фінансується із районного бюджету. Не всі заходи цієї програми фінансуються з районного бюджету. Щось фінансується (спортивні змагання, виїзди, надання соціальних допомог), а щось – ні. Заходи, включені до цієї програми, більш декларативні. Це – сприяння працевлаштуванню, розвитку громадянського суспільства… Але ця програма є, вона діє, здійснюється контроль за її виконанням.

Я вважаю, може, це недолік, чи не доопрацювання, але у нас при районній організації профспілки не утворено Молодіжну раду. Так сталося. Є багато інших комісій, а ради немає. Тому є така можливість і спонукання попрацювати й утворити Молодіжну раду.

Віталій Миколайович Юхименко,

Голова первинної профорганізації департаменту соціального захисту населення ОДА:

Якщо говорити про департамент, то у нас із 56 працюючих – усі є членами профспілки, з них 15 осіб – це молодь до 35 років. Мені дуже приємно працювати з молоддю. Вони приходять до нас на роботу, бачимо їхню віддачу, молоді підходи до вирішення будь-яких питань. Це дуже тішить і ми раді, що у нас така молодь.

Департамент реалізує політику соціального захисту населення: це й особи з інвалідністю, і люди похилого віку, і учасники АТО… Зараз в області здійснюється політика щодо оздоровлення дітей. Це програма наша, здійснюється вона за рахунок коштів обласного бюджету. На цю програму виділено видатків майже 8 млн. грн. Здійснюємо оздоровлення дітей на базі оздоровчих закладів, їх у нас 8, також оздоровлюємо на березі Чорного моря. Це, як правило, діти, які мають статуси: із багатодітних сімей, сироти, учасників АТО. Оздоровлюємо і талановитих дітей, але за часткову плату.

Робота департаменту обширна, об’ємна, не буду на цьому зупинятись. Якщо говорити про профспілкову роботу, то ми співпрацюємо з ФПО, обкомом профспілки працівників держустанов. Усі питання вирішуємо. Те, що почув про Молодіжну раду ФПО, порадувало: ви велику роботу проводите, вона багатогранна, але просив би, щоб ви звернули увагу на трудову міграцію, адже це виїздить молодь. Я не хотів би, щоб моя дитина їхала працювати на іншу країну. Хотів би, щоб ви не тільки презентували свою роботу, а й через інструмент Молодіжної ради говорили і про свої потреби, те, що потребує наша молодь. І про робочі місця, і інші потреби. І звертали увагу суспільства на свої проблеми. Бажаю бути активними, за вами – майбутнє.

 

Людмила Володимирівна Дорохіна,

Голова профкому міської ради м. Кропивницького

Я очолюю відділ сім’ї та молоді, тому мені зрозуміле те, про що ви розповідали. Хочу поговорити про проблеми, які є у вашій роботі. Всі знають, що у нас є проблемою активність членів профспілки. Дуже важко залучити до тих заходів, які ви проводите, велику кількість молоді. А оскільки є проблема з активністю, є проблема і з членством.

Я неодноразово пропонувала на Президії ОК профспілки, тепер знову хочу запропонувати вам: дуже цікаво подивитися, як працюють профспілки в інших країнах. Олена Пирогова розповідала про те, як знайомилися з роботою профспілок Білорусі – можливо, познайомитися з профспілками Грузії, Польщі… Ми знаємо, що найкращі профспілки у Швеції, але туди ми не поїдемо, а Польща – поруч. Варто зробити крок назустріч і так, як студенти обмінюються делегаціями, зробити обміни профспілкові. Вони приїдуть на наше запрошення до нас, а ми поїдемо до них, подивимося, як у них організована робота, чому у них така висока активність, чому до них прислухаються?

Думаю, це було б цікаво. Це сприятиме підвищенню активності Молодіжної ради. Ми готові допомогти вам у цьому і у всіх ваших заходах. Іноді організатори заходів зіштовхуються з різними проблемами, наприклад, треба перекрити рух, озвучити дійство на вулиці, отримати дозвіл – це все вирішується на рівні міської ради. Звертайтеся і ми допоможемо.

Ірина Олександрівна Кириленко,

Представник фінансового департаменту ОДА:

Хочу подякувати за таку гарну можливість поспілкуватися із членами Молодіжної ради ФПО. Я уперше на такому зібранні – мені дуже цікаво почути, як живе наша молодь. Наш колектив – 43 працівника і всі – члени профспілки. Молоді дуже багато і ми зіштовхуємося з тим, що молодь приходить на державну службу, проходить конкурс, це гарні люди, але їм нічого не потрібно, тільки зарплата і щоб їх не чіпали. І цей процес, поки ми їх до себе привернемо, тривалий. Немає у них активності. Пропонуємо: давайте, візьмемо участь у тому чи іншому заході… Дуже важко їх розворушити.

У департаменті така специфіка: у нас є традиції, які напрацьовані роками, кістяк – у нас немає плинності кадрів: тільки йдуть на пенсію або за іншими обставинами. Ми спираємося на свій кістяк. Ви – творчі люди, а ми працюємо із цифрами, у межах діючого законодавства – ці рамки треба витримувати. Але ми знаходимо час і на відпочинок, і на спілкування з колегами, які вийшли на пенсію, з колегами із структурних підрозділів, що у районах і містах. Я вважаю, що саме спадковість поколінь, яку ми не втратили, і є запорукою нашого професійного розвитку. Працівники департаменту мають такі навички і якості, за які нас поважають. І думка нашого начальника дуже суттєва.

Хочу висловити свою особисту громадянську позицію. Вважаю так: якщо не зробимо ми, і я особисто, то за мене ніхто це не зробить. Як громадянин розумію: треба починати із себе. Усі дивилися фільм «Слуга народу», коли він закінчується, актор каже: якщо ми це не зробимо для своїх дітей, то ніхто не зробить. Я вважаю, що ми багато не зробили для дітей і вони їдуть працювати за кордон. Хочу, що ви, члени Молодіжної ради зробили це для своїх дітей. Щоб у нас була дуже гарна країна. Ми нею пишаємося, але не зробили усе для того, щоб вона була найкраща.

А запитання у мене таке: є громадський бюджет Кропивницького. Чи подавалися якісь проекти на цей майданчик, чи розглядалися пропозиції від молоді? Якщо є така можливість, наприклад, Молодіжній раді взяти участь у таких конкурсах, то чому б не спробувати? Кошти є. Ми не можемо впливати на громадський бюджет, але у всіх бажаючих є можливість виборювати кошти на певні проекти. Певні питання можна вирішити за рахунок цих коштів. Молоді люди креативні, у них багато ідей, реалізуйте їх з допомогою громадського бюджету.

Максим Леонідович Зверєв,

Член профкому ОДА.

Працюю в ОДА з 2008 року і з цього часу є членом профкому. Що хочу сказати? Я недалеко відійшов від молоді. Про здобутки нашої профорганізації можу сказати наступне. Як на мене, вони суттєві. Ми беремо участь у спартакіадах держслужбовців. Для свого колективу організовуємо усі свята: 8 Березня, Новорічні заходи, День державного службовця… Жодного свята немає, у яких профком не взяв би участь: це і поздоровлення, і якусь програму готуємо.

Колектив відсотків на 40 – молодіжний, і говорити про те, що молодь не активна, безініціативна, не можу. Вони теж долучаються і беруть участь у заходах. Так, активність і креативність треба розвивати. Ми запровадили таку ініціативу: уже 3-4 роки підряд чоловічим складом знімаємо до Жіночого свята соціальні ролики. Це – просто бомба. 5-хвилинний фільм, але стільки емоцій від таких поздоровлень, не передати.

Хочу запропонувати Молодіжній раді знімати соціальні ролики. Мої родичі працюють на шахтах, і ці ролики досі, із радянських часів, прокручують. Там сильні профкоми і вони придумують дієві заходи. Кошти виділяються, путівки закупляються, ролики крутяться. Я вражений – вони перед сезоном їздять у Бердянськ, у санаторії і знайомляться, в яких умовах будуть оздоровлювати працівників.

Потрібна дійсно активність молоді. Дивлюсь на статистику. У Петрівському районі 52% молоді. Чому так? Тому що там - працюючі підприємства, з яких молодь не виїжджає. Молоді потрібні робочі місця. Так, зараз у країні складна ситуація, але, думаю, ми все подолаємо з наснагою і бажанням. Мені подобається креативна молодь. Ми з дружиною теж беремо участь у міських заходах, стежимо за афішами. Бажаю Молодіжній ради так тримати й далі, у неї великий потенціал.

 

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.

Найменування профспілки скорочено:
Українською мовою – ППДУУ
Російською мовою – ПРГУУ
Англійською мовою – SEUU