80 років Профспілці працівників державних установ

У період революції робітничий клас вирвав у царського уряду право на об′єднання у профспілки.

Весною і літом 1905 року почалася організація профспілок громадських службовців Єлисаветграда.

Проходив процес створення нових профспілок. До кінця 1905 року діяли в Єлисаветграді профспілки: службовців громадських і інших організацій, службовців-фармацевтів. Це були виключно цехові організації, які об’єднували службовців однієї професії.

На той час не дозволялося об′єднання кількох товариств в одну спілку.

На найбільшому заводі Ельворті працювало більше 2,0тис. робітників. Профспілки Єлисаветградщини намагалися поліпшити матеріальне становище трудящих.

Господарі заводу Ельворті, щоб піднести свій імідж серед трудящих, здійснювали місію меценатів. Вони допомагали робітникам у добудові житла будівельними матеріалами, давали в кредит кошти з невеликими відсотками і виділяли гроші на будівництво водопроводу в районі Новомиколаївки.

Сам профспілковий устрій у нашому краї розгорнувся весною 1917 року.

В березні 1917 року організувалися профспілки: службовців кредитних організацій, млинових робітників, службовців торгово-промислових підприємств і організацій, Єлисаветградське відділення Всеросійської учительської спілки земських службовців; у травні – робітників перукарень, робітників скотобоєнь.

Створені профспілки: службовців і робітників, службовців урядових і громадських організацій.

Посилилась боротьба між політичними партіями за профспілки.

 

Так українські соціал-демократи виступали за «нейтральність профспілок».

Кіровоградський обласний комітет профспілки фінансово-банківських працівників СРСР почав свою діяльність відповідно Статуту профспілок СРСР 01 квітня 1939 року і був підзвітний і підпорядкований обласній конференції фінансово банківських працівників і Центральному комітету профспілки фінансово-банківських працівників СРСР (м.Москва).

Після звільнення області від окупації діяльність обкому ФБП була поновлена 04 листопада 1944 року.

В 1956 році рішенням ВЦСПС пройшло об’єднання 2-х обкомів: фінансово - банківських працівників і державних установ. На той час керівництво здійснював Республіканський комітет профспілки державних установ в м. Києві.

В 1958 році обком профспілки був підпорядкований обласній Раді профспілок.

Що ж за завдання, які на той час ставив перед собою обком профспілки:

Крім традиційних для профспілок та як приклад: забезпечення критики і самокритики, виховання членів профспілки в дусі непримиримого відношення до недоліків.

Виконуючи рішення жовтневого і листопадового Пленумів ЦК КПСС, проводити велику організаційну і політичну роботу по вирішенню вагомої життєвої задачі – підйому сільськогосподарського виробництва.

В свою чергу XI обласна профспілкова конференція (1964рік) звернула особливу увагу райкомів і місцевих комітетів на всебічне бажання державних службовців, як «працювати і жити по комуністичному».

Станом на 01.01.1965року в обласній профспілці обліковувалось 7273 членів профспілки, в комуністичному русі приймало участь 3238чол, 650 членів профспілки удостоїні звання «Ударник комуністичної праці».

Щодо кількості членів профспілки, то цифри слідуючі:

- 1967 рік – 9 тис.чол;

- 1971 рік – 11869чол;

- 1980 рік – 18тис.чол;

- 1985 рік – 20 тис.грн;

- 2018 рік – 8 тис.чол.

Цікавим є те, що конференції в обкомі і райкомах, міськкомах проводились кожні 2-3 роки, профкоми звітували про свою роботу щорічно. Пленум проводився 1 раз в чотири місяці, президії щомісячно. Проводили всі і обов′язково! Голова райкому не міг не бути членом КПСС.

Тому такі цифри, що при звітах провели 10 пленумів, 37 засідань президії, розглянули більше 120 питань – явище було нормальним.

Стосовно структури обласної профспілкової організації: був 31 районний комітет. Назву лише тих, яких сьогодні вже немає: Аджамський, Велико_Висківський, Витязівський, Єлисаветградковський, Ново- Георгієвський, Ново-Пражський, Пісчано-Брідський, Підвисоцький, Рівенський, Тишківський, Хмелівський, Червонокам′янський.

Місцеві комітети профспілки і профспілкові групи:

1. Обласної контори Коммунального банку

2. Кіровоградського сільського відділу державного банку

3. Обласної контори сільського господарства

4. Обласної контори Промінвест банку

5. Обласної контори торгового банку

6. Ломбарду

А тепер для порівняння чим ми займаємося сьогодні.

Пріоритетним питанням є захист працюючих в умовах здійснення реформ, за якими стоять постійні скорочення.

Став проблемним соціальний діалог на різних щаблях влади, а тому проводились акції, в яких приймали участь і держслужбовці.

Укладаючи колективні договори, профкоми домагались включення в них зобов’язань власників щодо недопущення масових звільнень і дотримання строків звільнень.

Президія привертала увагу до максимального використання колдоговорів у питаннях зростання заробітної плати, недопущення заборгованості – соціального захисту, здійснення контролю і внесенняв них змін у зв’язку із змінами в законодавстві.

Забезпечувався громадський контроль за дотриманням трудового законодавства, здійснювалися певні заходи по підвищенню його ефективності з боку виборних профорганів. За зверненнями з місць здійснювалися перевірки в м. Кропивницькому, смт. Благовіщенському, Світловодську, Олександрії. Надавалась практична юридична допомога.

Члени президії постійно опрацьовують пропозиції до нормативно-правових актів та пропонують зміни, зауваження до них, що надходять від ЦК та Мінсоцполітики.

Проводилась певна робота стосовно збереження профспілкових організацій у процесі децентралізації влади та створення об’єднаних територіальних громад.

З цих питань проведено круглий стіл, розроблено - 3 Угоди про співпрацю з ОТГ.

За поданнями членських організацій у звітному періоді грамотами ОК ПДУ і ФПО нагороджено близько 90 профспілкових активістів.

Виконуюти статутні завдання по оздоровленню та відпочинку дітей. Президія обкому профспілки прийняла доповнення до Положення про мотиваційні заходи в Профспілці стосовно оздоровлення дітей також і дорослих.

ОК ПДУ надано фінансової допомоги:

-на оздоровлення дітей – 13500тис грн.;

-оздоровлення дорослих – 40000 тис.грн;

-профінансовано райкоми і міськкоми на суму – 73500тис.грн.

Вживались заходи по висвітленню в пресі діяльності профспілкових організацій держустанов.

 

 

 

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.

Найменування профспілки скорочено:
Українською мовою – ППДУУ
Російською мовою – ПРГУУ
Англійською мовою – SEUU